23 Ağustos 2010 Pazartesi

1. gün - Amalfi Kıyıları, Pompei

Fiumicino'dan Başlangıç

Araba kiralama acentemizden aldığımız mail doğrultusunda arabamızı Europcar'dan kiralayacaktık. 7 günlük Volkswagen Touran için 320 euro'ya anlaşmıştık. Europcar 360 euro karşılığında bize Peugeot 5008 verdi, biz de hiç itiraz etmedik. Birbirine benzeyen bu iki aracın; 4-5 kişi, valizleri ve hatta aldıklarını taşımak için ideal bir araba olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Arabayı kiralarken şoförün bilgilerini eksiksiz vermek ve geçerli bir kredi kartı numarası vermek, olası cezaların sizi Türkiye'de erken bulması açısından çok önemli. Ayrıca aracınız size "Hasarsız" olarak teslim edilir, aracınızı teslim alır almaz sağında solunda çizik vs. olup olmadığına iyi bakmakta fayda var.


Amalfi Kıyıları

İlk durağımız Amalfi Kıyıları, Napoli'nin güneyinde, denizin kıyısında yer alan yüksek tepelerin arasında kurulmuş, rengarenk evlerin dağların eteklerinde inanılmaz güzellikte manzaralar oluşturduğu küçük kasabalardan oluşuyor. Amalfi Kıyıları gezi siteleri tarafından, İtalya'daki en iyi varış noktaları arasında gösterilen yerlerden biri. "Talented Mr. Ripley" filminde Jude Law'ın İtalya'da yaşadığı yeri hatırlarsanız, orası Amalfi'ydi.
Bu kıyılarda görülmesi gereken 3 nokta var;
  • Positano
  • Ravello
  • Amalfi
Kısıtlı zaman ve kısıtlı park yeri sebebiyle biz, Positano'da durabildik ve Amalfi'den geçebildik. Ravello'yu görmek kısmet olmadı.

Positano

Positano, Sorrento-Salerno yönünde en görülesi ilk yer. Positano'ya çok dar iki şeritli ve bol virajlı bir yolla ulaşılıyor. Positano'nun içinden geçen tek bir yol var ve yol tek şerit, geri dönüş şansınız yok. Bununla beraber burada park çok büyük bir sorun. Positano'da sadece 3 tane otopark var. Onlar da yolda giderken aralara gizlenmiş 10-15 arabalık yerler. İlk bulduğunuz boş parka arabayı bırakmak en iyi seçenek. Yerliler dar sokaklarda tabi ki motosikletleriyle ve triportörleriyle yol alıyor. Motorlar için park problemi yok. Çok nadiren yol kenarlarında bulunan 4-5 arabalık cepler de tamamen yerliler tarafından bloke edilmiş durumda. Arabamızı bulduğumuz ilk park yerine bırakıp önceden belirlediğimiz güzergahtan deniz kenarına indik. Deniz kenarına arabayla ulaşmak mümkün değil. İki plaj var. Park ettiğimiz yere yakın olan plaja 445 basamakla ulaşılıyor. Plajlar ücretsiz, ama şezlonglar ve şemsiyeler plaja dizilmiş caffe'ler tarafından işletiliyor, iki şezlong bir şemsiye 14 euro fakat kesinlikle değiyor.
Deniz sefasından sonra 445 basamağı çıkıp (üşenmedik saydık) yemek yiyeceğimiz yere doğru yola koyulduk. Positano, ünlenmeye 1950'lerde John Steinbeck'in Positano'yu çok meşhur bir dergi için kaleme almasından sonra başlıyor. O günden sonra çeşitli film ve şarkılara da konu oluyor. Mükemmel bir manzara eşliğinde öğle yemeğimizi Caffè Positano'da yedik. Adam başı 20-25 euro civarındaydı ama sadece manzara için bile değerdi. Yemek sonrası arabamıza geri dönüp kıyı kıyı yolumuza devam ettik.

Amalfi

Amalfi de, Amalfi kıyılarına adını veren kasaba. Positano'ya göre daha düz bir coğrafyaya sahip. Zamanınız varsa mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Kapıları İstanbuldan gelmiş olan St. Andrea Katedrali mutlak görülmesi gereken, kasabanın simgesi konumunda bir yapıdır. Yine park sorunu mevcut.

Ravello

Ravello, daha yüksekte yer aldığı için manzarası nispeten daha güzel bir yerleşim. Ravello'da görülecek 3 şey var. Katedral ve bahçeleriyle meşhur aynı zamanda otel olarak hizmet veren Villa Rufolo ile Villa Cimbrone. Ravello'nun merkezine arabayla girmek yasak, sadece katedralin yakınında bir otopark mevcut. Ravello'da çekeceğiniz fotoğraflar uğruna bile gidilebilir. Biz gidemedik ama çekilmiş fotoğraflar görülmeye değer.
Arabasız seyahat edenler; Amalfi kıyılarını gezmek için en iyi alternatif otobüs. Napoli'den Sorrento'ya trenle gidip oradan, sağ tarafına oturduğunuz otobüsle Amalfi Kıyılarını sırayla gezebilirsiniz. Ravello için Amalfi'de inip ayrı bir otobüse binmeniz gerekiyor. Salerno'dan da trenle Napoli'ye geçebilirsiniz. Amalfi kıyılarında konaklama Napoli'ye göre pahalı olduğundan Napoli'de konaklamak uygun olacaktır.

Pompei

Pompei, aynı bölgedeki bir başka şehir. Ününü Vezüv'ün lavlarıyla yanmasına borçlu. Şehrin o kısmı Pompeii diye geçiyor ve aslında eski şehir orası.
Amalfi kıyılarındaki yolculuğumuzun ardından hedefimiz Pompeii'di. Pompeii'ye yetişebilmek uğruna Amalfi kıyılarının bol virajlı ve yokuşlu yollarını hızlıca katettik. Pompeii'ye yetiştik ve arabamızı park yasağı olan bir yere bıraktık. Pompeii aslında çok gizemli ve çok büyük bir şehir. Bir rehberle gezmenin çok zevkli olurdu, rehber şansı olmayanların mutlaka bir "audioguide" almasında fayda var ki biz geç gittiğimiz için bu şansı kaçırdık. Bu sebeple ve aklımız kısmen arabada olduğundan tam randımanla gezemedik ve bir çok güzel şeyi göremedik. Çıktığımızda korktuğumuz gibi araba yerinde yoktu ve o andan sonrası Napoli gitmeyi planladığımız pizzacı da dahil tüm gecemizin içine eden olaylara sahne oldu. İtalya'da araba çekilmesiyle ilgili olarak ilerde detaylı bilgi verecek olmama rağmen şunu söylemeliyim ki; eğer arabanız çekilirse, arabanızın çekildiği otoparkı bulup, üzerindeki ceza kağıdı ve pasaportunuzla polis karakoluna (Polizia Locale) gitmeniz gerekiyor. Yaklaşık 100 euro'luk bir ücret karşılığı (ceza + park) arabanıza kavuşabiliyorsunuz. Arabamızı alır almaz bozulmuş sinirlerimizle otelimize yerleştik ve ilk günü sonlandırdık.
Hotel Zara
Via Firenze 81, 80142, Napoli
Otelin
internet sitesi ve tripadvisor sitesi
Sadece geceyi geçirmek için fiyat açısından ideal bir otel. Bir apartmanın iki katına kurulmuş bir otel, kahvaltı biraz zayıf ama taze sıkılmış kan portakal suyu unutulmazdı.

Napoli

Napoli bölgenin başkenti, kısıtlı zamanı olanlar için mutlaka görülmesi gereken bir yeri yok. Kaleleri, müzeleri ve katedrali olan bir italyan şehri. Şehri diğerlerinden ayıran özellikleri; şuç oranının çok yüksek olması, pizza ve mozarellanın ilk bulunduğu yer olması, yerlilerin karakteri nedeniyle çoğu arabanın vuruk ve sigortasız olması.
Çoğu kaynağa göre dünyanın ilk pizzacısı olduğu iddia edilen pizzacı Antica Pizzeria, fakat pizzalarının günümüzde pek rağbet görmediğini söylemeliyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder