Yiyecek & İçecek

Genel olarak İtalyan Mutfağı çok zengin, fakat turist olarak karşılaştığımız bol çeşitten çok, belli başlı yemeklerin değişik türleri. Örneğin basit bir sokak arası pizzacısında menüde 3 sayfa pizza bulabilirsiniz.

İtalya'da yemek, menülerde 3 ana başlıkta sunulur:

  • Antipasti (yemek öncesi)
  • Primi Piatti (birinci tabak; ana yemek olarak nitelemedikleri sıcak yemekler)
  • Secondi Piatti (ikinci tabak; ana yemek)
Ülkemizde de bol bulunan pizza ve makarnanın ana vatanı İtalya, ama sakın tatlarının ülkemizdekiyle aynı olduğunu sanmayın. Artık havasından mıdır suyundan mıdır bilmiyorum ama pizza ve makarna İtalya'da başka bir güzel.

Roma'da aslında her şey çok güzel, ama eğer kıyı şehirlerini de gezecekseniz deniz ürünlerini oralarda yemenizi tavsiye ederim. Roma'da yemek yediğiniz yerde kadehle satılan sofra şaraplarını öneririm fakat diğer yerlerde sofra şaraplarında şansımız yaver gitmedi.
Floransa, Pisa, Siena gibi Toskana bölgesi illerinden mutlaka şarap alın, marka olarak "Chianti Classico"yu önerebilirim. Napoli, pizza ve mozarellanın doğduğu yer, mutlaka tadına bakmadan geçmeyin. Tüm ülkede "Enoteca" denen dükkanlardan güzel şaraplar, peynirler, makarnalar ve çeşitli soslar alabilirsiniz. Ayrıca ülke genelinde satılan Limoncello da bir limon likörü. Mutlaka tatmalısınız.


Milano ve Como'nun içinde bulunduğu Lombardy bölgesi risottosuyla ünlüdür, favorim "Risotto frutti di mare" yani deniz meyveli rizotto (kalamar, karides, midye). Venedik'ten balık yemeden gitmek yanlış olur düşüncesindeyim. Floransa'ya özgü az pişmiş ve 1,5 kg olarak servis edilen bifteği mutlaka yemelisiniz; "Bistecca alla Fiorentina" (domuz içermez). İtalya'da domuz eti sık kullanılır, menülerde "prosciutto" kelimesini aramanız yeterli. Pizzalarda genellikle salam olarak domuz kullanılır, benim bildiğim domuz olmayan tek salam "bresaola". Bresaola tek başına da parmesan ve zeytin yağıyla servis edilerek yenebilen bir meze, pizzayla da tadına bakabilirsiniz.

Fiori di zucca: Kabak çiçeği, kızartılmış kabak
Suppli: Kızarmış pirinç topu
Gnocchi: İtalyan mantısı da denir, patateslisi peynirlisi güzel
Bruschetta: Yemek öncesi yedikleri kızarmış ekmek üstü türlü şeyler, en popüleri domateslisi (pommodori)
Lasagna: Bildiğimiz lazanya, ama inanın tadını bilmiyorsunuz
ve daha keşfedilmeyi bekleyen onlarcası...

Ülke genelinde su yerine soda çok popüler, her su markasının çok benzer şişede sodası mevcut ve üstündeki yazılardan ayırt etmek kimi zaman imkansız. Su "aqua" demek, isterken sonuna mutlaka "naturale" ekleyin yoksa soda verirler. Ülkede satılan suların tadı genel olarak çok kötü. Uzun süren araştırmalarım sonucu içimi en güzel su olarak "Levissima" ve "San Benedetto"yu buldum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder